Skip to main content

Merzigo’nun hikayesi, profesyonel iş hayatlarını sürdüren arkadaşlar olarak “Neden kendi işimiz olmasın?” düşüncesiyle 2018’de bir oyun şirketi olarak başladı. O dönem oyun işine girmek yükselen bir trenddi. Küçük bir ekip ve az bir sermaye ile kolları sıvayıp oyunlar geliştirdik ama istediğimiz verimi alamadık. Çünkü oyun işi iki bacaklıdır:

Bir geliştirme tarafı vardır, bir de yayın tarafı. Tüketicinin bir oyunu indirmesi için çok iyi ve kaliteli bir video yapmanız yetmez, çok iyi görseller kullanmanız ve iyi başlıklar atmanız da gerekir. İçerik kalitesinin yanı sıra nasıl yönlendirme yaptığınız da çok önemli. Bunun dijital kürasyonunu çok incelikle planlamak lazım. Doğru başlık, doğru görsel, doğru video… Tüm bu parametreler bir araya geldiğinde de izlenebilir bir içerik ortaya çıkar.

Biz bu süreçte daha çok pazarlama tarafına odaklanıp işin inceliklerini öğrendik ve know-how edindik. Bu kazanımlar bizi şu anki sektörümüze yöneltti. Şu an Türkiye’de TV’ye içerik üreten yapımcıların ve TV kanallarının veya distribütörlerin elindeki içerik envanterini başta YouTube ve Facebook olmak üzere dijital platformlara taşıyarak bu envanterden para kazanmalarını sağlayan ve çok hızlı büyüyen bir şirketiz. Türkiye’de pazarın yüzde 40’ına hakimiz ve en büyük içerik sağlayıcısıyız.

Bizim kuruluş ve büyüme aşamasında karşılaştığımız temel meydan okuma, Türkiye’de medya sektörünün gerçekten çok niş bir alan olması ve sektöre uzun yıllar hizmet vermiş yüzlerce insanın bulunmasıydı. Bir yandan da sektör birbiriyle çok bağlantılı, çok sirkülasyon var. Bir TV kanalının yöneticisini dört-beş yıl sonra başka kanalda yönetici olarak görüyoruz. Sektörde çok kıymetli insanlar var ancak biz bu sektörün içinden gelmiyoruz. Dolayısıyla bizim en büyük meydan okumamız sektör profesyonellerine kendimizi anlatmak ve ispat etmek oldu. Bunu da ancak gerçek bir performans ile yapabilirdik. Bu performans beraberinde kazanç, ardından da güven getirdi. Ancak elbette bu anlaşmaların yıllara dayanan uzun bir yolculuğu var. Bir imza atmak için iki yıl uğraştığımı biliyorum.

Dört yıldır bu pazardayız ve son iki yıldır gelirlerimizi en üst düzeye çıkarmak, daha geniş kitlelere ulaşmak ve operasyonlarımızın verimliliğini optimize etmek için teknoloji tarafına odaklanıyoruz. AVOD (reklam bazlı seç-izle) yöntemiyle para kazanma süreçlerini hızlandırmak için çeşitli araçlar, müşterilerimizin içeriğini korumak için korsanla mücadele yazılımı ve şirketin amaçlarına yönelik başka verimlilik izleme yazılımları geliştiriyoruz. Faaliyetlerimizi 2022 yılı itibarıyla yeniden yapılandırılan, OTT (video içeriğinin doğrudan internetten aktarılması) sektörü, üretim, dağıtım alanındaki yatırımlarına devam eden, benim de başkanlığını yürüttüğüm Key Networks Group çatısı altında sürdürüyoruz.

Ben Merzigo’yu bir teknoloji firması olarak adlandırıyorum. Şu an Türkiye’deki ulusal kanalların yarısıyla ve yapımcıların çoğuyla çalışıyoruz. Bünyemizde çeşitli platformlarda yayımlanmaya hazır 50 bin saate yakın içerik bulunuyor. Klasik modelde bir dizi çekilip bir kanala verilir, sonra da reklam geliri ve yurt dışı TV satış gelirlerinden para kazanılırdı. Biz bu gelire dijital ayağı ekledik ve bu noktada sektörde kendi iş modelimizi oluşturduk. Burada aslında sektörden pay almadık da yeni bir gelir modeli oluşturarak yapımcılar ve televizyon kanalları için büyük bir kaynak yarattık diyebilirim. Onların yaptığı yayınları dijitalleştirip YouTube ve Facebook gibi mecralara veriyoruz. Aynı zamanda da yapımcıların, hak sahiplerinin arşivlerini alıp bunların dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Başka bir deyişle, elimizdeki teknoloji sayesinde televizyon kanallarıyla ve yapımcılarla izleyici kitlelerini bir araya getiriyoruz.

DİJİTAL İÇERİK TÜKETİMİNDE ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞİYOR

Türkiye’de video izleme alışkanlıkları gerçekten çok iyi bir seviyede. Bu ihtiyacı göz önünde bulundurarak, içeriklerin doğru ve temiz bir şekilde izleyicilere ulaştırılması büyük önem taşıyor. YouTube piyasada çok dominant, çok büyük bir platform. YouTube kullanma alışkanlıklarına baktığımızda, Türkiye dünyada ilk 10 içinde. Biz YouTube kullanım seviyelerindeki parametreleri ve alışkanlıkları iyi analiz ederek büyük bütçeli diziler, filmler ve reality şovlar gibi premium içerikleri buraya taşıdık ve ciddi gelirler sağladık.

Öte yandan, dünyaya baktığımızda bazı ülkelerde abonelik modelli video izleme pazarının çok ilerlemiş durumda olduğunu görüyoruz. Türkiye’de ise önceden YouTube üzerinden premium içerik tüketme alışkanlıkları hiç yoktu. Biz şimdi Merzigo olarak bu alışkanlığı oturtuyoruz. Bir anlamda ücretsiz içeriğe ulaşılmasını sağlamak gibi bir misyonumuz var. Şu anda zaten abonelik modelli dizi ve film platformları da reklam modellerine geçiyor. Dolayısıyla biz şimdilerde herkesin yavaş yavaş yöneldiği bu modeli ilk başlatan şirketiz.

Dünya devlerinin sistemlerinde dijital işler yapıyor ve Hindistan’dan Bollywood, Amerika’dan Hollywood yapımları alıyoruz. Hindistan’da da önemli bir oyuncuyuz. Asya, Orta Doğu ve Afrika için Hindistan’da, Avrupa’daki operasyonlarımız için de Londra’da profesyonel ekip ve ofislerimiz var. Bu ekipler bölgedeki TV kanallarının ve distribütörlerin hizmet anlaşmaları ve dijital hak yönetimi gibi operasyonları yürütüyorlar.

Türkiye’deki faaliyetlerimiz özelinde konuşmak gerekirse en iyi kanallarımız Survivor Türkiye, O Ses Türkiye, Yetenek Sizsiniz Türkiye ve FOX TV. Ayrıca Muhteşem Yüzyıl gibi dünya çapında yayımlanan Türk dizilerinin yanı sıra El Poder del Amor ve hem Hindistan hem de İspanya’dan çeşitli uluslararası dizi kanallarımız bulunuyor. İspanya’nın tamamen İspanyolca yayın yapan RTVE kanalındaki dizilerden gelir elde etmek için de bir anlaşma imzaladık.

İlk yılımızda Türkiye’nin önde gelen ücretsiz yayın kanallarından bazılarının yönetimini de devraldık ve yıllık gelirlerini 10 katına çıkardık. Türkçe, İspanyolca, Arapça, Rumence, Portekizce, İngilizce, Fransızca, Sırpça, İtalyanca, Urduca, Hintçe, Almanca ve Lehçe dillerinde içerik sağlıyoruz. Altyazısını ve dublajını hazırladığımız içeriklerimiz 30 dile çevriliyor.

YouTube’un olduğu her yerde biz varız diyebiliriz. YouTube’da günde 7 bin video paylaşıyoruz ve sağladığımız içerikler ABD’den Honduras’a, Brezilya’dan Avustralya’ya kadar dünyanın her yerinde altyazılı ya da dublajlı olarak izlenebiliyor.

ÖZGÜN İŞ VE GELİR MODELİ

Merzigo olarak sektördeki ilk işimiz hizmet modeliydi. Türkiye’nin en büyük özel TV kanallarından biri YouTube alanında danışmanlık talebiyle bize gelmişti; bu yolla gelirlerini artırmak istiyorlardı. Bu insan odaklı bir iş, bu yüzden de bir içeriği seçerken pek çok parametre oluyor. İyi bir görselden iyi bir başlığa, başlığın renk tonuna kadar belirleyici pek çok unsur var. Öte yandan elinizde çok fazla içerik bulunduğunda teknolojiyle ilerlemek zorunda kalıyorsunuz. Özetle biz, insan ile teknolojiyi bir araya getirdik ve aslında bugünkü iş modelimizi o müşterimiz sayesinde kurmuş olduk. Yolculuğumuz da bu şekilde başladı ve zamanla bu modeli geliştirdik.

Biz iş modelimizi şekillendirirken elde edilen gelirlerin şeffaflığının ve ölçülebilirliğinin çok önemli olduğunu en başta ortaya koyduk. Sektörün belli bazı alışkanlıkları vardı, bunları da değiştirdiğimizi söyleyebilirim. Burada birini model almak yerine biz kendi modelimizi oluşturduk demek daha doğru olacak. Çok küçük bir sermaye ile kurduğumuz Merzigo, sonrasında ekonomisini büyüterek finansman sağlar hale geldi. Şu anki yatırımlarımızın hepsi firmanın öz kaynakları ile gerçekleşti.

Merzigo’nun birkaç tane gelir modeli var. Birincisi kendi içeriklerimiz, ikincisi uluslararası piyasadan yayın hakkını satın aldığımız içerikler, üçüncüsü de hizmet verdiğimiz ve gelir paylaşımı yaptığımız model. Gelir paylaşımı reklamlar üzerinden gerçekleşiyor. İçeriğe bağlı olacak şekilde sabit ücretle satın alma anlaşmaları veya gelir paylaşımı modelleri sunabiliyoruz.

İçerik satın aldıktan sonra, belirli bir diziye adanmış tema tabanlı kanallar ve dikey kanallar sunmaya odaklanıyoruz. Müşterilerimiz adına kanallar açıyor ya da onların mevcut kanallarını devralıyoruz. Teknoloji burada bizim en önemli çarpanımızı ve etki alanımızı oluşturuyor. Bizimle çalışan, yani bizim teknolojilerimizi, ürünlerimizi kullanan müşteriler kendi ürettikleri içeriklerden gelir elde ediyorlar. Bu esnada biz de kanallarını çalışanları ya da ekiplerinden biri gibi onlar adına yönetiyoruz.

Burada önceliğimiz, izleyicilerimizin dikkatini çekmek ve bu ilgiyi canlı tutmak için kesintisiz olarak içerik sağlamak oluyor. Tutarlılığın öneminin farkındayız ve faaliyetlerimizi buna göre yürütüyoruz. Bunu sağlamak için de mevcut kanalları devralırken öncelikle eksikliklere bakarak stratejimizi oluşturuyoruz.

Merzigo’nun diğer iş modeli de lisanslama üzerine. İçerik lisanslama yapıyoruz. Universal, Viacom gibi dünyadaki büyük uluslararası stüdyolardan içerik lisanslıyoruz. Üç, beş ya da 10 yıllığına haklar alıyoruz. Hakları hangi ülke için alıyorsak YouTube ve Facebook üzerinden o ülkede ve o dilde yayın yapıyoruz.

EKOSİSTEMİ BESLEYEN BİR İŞGÜCÜ YARATMAK 

Faaliyetlerimizi sürdürür ve etki alanımızı genişletirken büyüyen bir ekibe de sahibiz. Üç kişi olarak kurulduğumuz günden beri montaj, editörlük ve teknoloji ekiplerimizle birlikte çalışan sayımız bugün 300 kişiye ulaşmış durumda. Bunun ortalama yüzde 70’i operasyon ekibi, geri kalan yüzde 30’u da yöneticilerden oluşuyor. Operasyon olarak adlandırdığımız alanda içeriklerin trafiğinin yönetilmesinden videonun dağıtıma hazır edilmesine ve montaj, grafik, ardından da dijital kanallara dağıtımına kadar pek çok iş bölümü yer alıyor. Bu 300 kişilik ekibin üçte birini de montaj ekibinin oluşturduğunu söyleyebilirim.

Burası çoğu çalışanımızın ilk iş yeri; büyük ölçüde yeni mezun, genç bir ekiple çalışıyoruz. Yaş ortalamamız 25. Şu anda yönetici adaylarımızı da bu şirkette yetiştiriyoruz. Rotasyona çok açık bir yapımız var ve çalışmalarımızı gruplar halinde yürütüyoruz. Bugün kanalı yöneten bir arkadaşımız bir süre sonra eğitim tarafında görev alabiliyor, onun deneyimlerinden diğer arkadaşlar faydalanabiliyor. Burada çok fazla alan ve iş tanımı olduğu için burayı bir okul gibi görmek mümkün. Dolayısıyla biz bu sektöre çok önemli bir insan kaynağı sağlıyoruz.

SEKTÖR VERİ HIZINDAKİ ARTIŞLA BÜYÜYECEK 

Dijital içerik alanında faaliyet göstermenin bir gereği olarak takip ettiğimiz trendler ve veriler ışığında, genç nüfusun artık basılı içerikleri tüketmediğini ve neredeyse tamamen dijital içeriklere yöneldiğini söylemek mümkün. Böyle bakınca, Türkiye’de en fazla büyüme potansiyeline sahip işlerin başında bizim yaptığımız iş geliyor. Demek ki teknoloji ilerledikçe iki haneli, üç haneli büyümeler göreceğiz. Eskiden dünyada 3G teknolojisi varken bu içeriklere erişilemiyordu ancak veri hızı arttıkça içeriğe erişme hızı da tüketim hızı da artıyor. Artık kimse videoyu izlemek için beklemiyor. Arkamızda zaten bir teknoloji rüzgarı var, 5G’ler 6G’ler ile bu rüzgar daha da güçlenecek.

Hızla gelişen teknolojiyi operasyonumuzun her alanında kullanarak müşterilerimizin ve iş ortaklarımızın gelirlerini daha üst seviyeye çıkarmak için ciddi çaba harcıyoruz. Türkiye’de uyguladığımız modeli yurt dışında konvansiyonel yayın yapan, içerik üreten şirketlere de yansıtıp onları da bu ekosistemin içine almak, oradaki pazar hacmimizi büyütmek istiyoruz.  Bu yıl Madrid’de, gelecek yıl da ABD’de bir ofis açmayı düşünüyoruz. İş hacmi olarak da istihdam olarak da belki bugünün iki-üç katına çıkabilecek bir büyüklüğe ulaşabileceğimizi öngörüyorum.

Merzigo olarak AVOD pazarında ve videodan para kazanma alanında önemli bir global deneyime sahibiz. Binlerce içerik barındıran kütüphanemiz genişlemeye devam ediyor. Şimdiye kadar çeşitli AVOD platformlarındaki içeriklerden gelir etmeye devam ettik. Bu doğrultuda, şu anki en büyük çabamız kendi AVOD OTT platformumuza start vermek ve izleyicilerimizle nasıl doğrudan etkileşim kuracağımızı belirlemek. Bu adımlar, Merzigo için yeni bir deneyim olan, izleyicilerimizin ilgi alanlarına uygun orijinal içerikler üretmeyi de içeriyor.

Merzigo önümüzdeki yıllarda Türkiye’de medya alanında gerçekten çok ciddi bir konumda olacak. Dijital yayıncılığın çok önemli seviyelere ulaşacağını, teknolojide veri hızının da artmasıyla çok önemli yerlere gideceğini düşünüyoruz. Bu hızı kontrol ederken bu operasyonları da gelirleri kaybetmeden maksimum seviyede sürdürebilmek için önümüzde büyük fırsatlar var. Bunlara hazırız. Hazır olabilmek için içeride çok ciddi teknolojik hamleler yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.

Şirket içinde yeni bir teknoloji takımı kuruyoruz. Medya endüstrisini teknolojiyle birbirine daha da yaklaştırıp herkesin gelirlerini artırmasına aracılık edecek bir şirket olma hayalimiz var. Önümüzde hem fırsatlar hem de geçmemiz gereken sınavlar bulunuyor. Bundan üç-dört yıl önce sadece hizmet modelinden gelir sağlarken yapımları lisansladığımız, yayın haklarını aldığımız içerikler oldu. Bunlar zaten sonradan dahil olan gelir modelleriydi. Bunun yanı sıra başka alanlara da yatırım yaptık. Şimdi Türkiye’nin ilk ücretsiz dizi ve içerik platformu Başlat’ı kuruyoruz. Elimizde 6 bin saate yakın lisanslı film var. Başlat, televizyonların da yer aldığı tamamen ücretsiz bir platform olacak ve geliri reklamdan sağlayacağız.